Hur skriver man det perfekta personliga brevet? Det är en av de vanligaste frågorna jag som rekryterare får från kandidater. Att skriva ett personligt brev är ingen exakt vetenskap, utan både kan och ska anpassas efter såväl bransch som tjänst. Men det finns såklart några generella regler att utgå ifrån, här kommer några handfasta tips om hur du ska gå tillväga när du skriver ditt personliga brev.

Låt oss hitta dig när vi letar efter potentiella medarbetare till våra lediga jobb.

registrera ditt CV här

Det vanligaste misstaget kandidater gör är att använda sig av ett och samma personliga brev oavsett tjänst. Du kan självklart alltid ha ett grundbrev som du utgår ifrån, det finns ingen mening med att uppfinna hjulet varje gång. Lägg lite tid på att anpassa brevet för varje tjänst du söker, det kommer löna sig i längden. Vårt tips är att dela upp det personliga brevet i ett antal stycken, där varje stycke har sitt eget syfte. Vi tar det från början:

en kvinna sitter vid ett bord på kontoret och skriver
en kvinna sitter vid ett bord på kontoret och skriver

berätta varför du sökt just den här tjänsten

Första stycket ska rikta sig till den specifika tjänsten och företaget. Rekryterande chef, vill veta varför du har sökt just den här tjänsten på just det här företaget. För att kunna svara på detta krävs det att du har läst annonsen ordentligt och att du gjort research om företaget. Försök vara så konkret som möjligt och beskriv varför du finner den här möjligheten intressant för just dig. 

lyft relevanta tidigare erfarenheter

I det andra stycket kan du lyfta fram dina tidigare erfarenheter och kompetenser som är relevanta för tjänsten. Tänk på att det personliga brevet inte ska vara en upprepning av CV:t i löpande text, utan ta med det som är av intresse kopplat till tjänsten du söker och de erfarenhetskrav som satts upp i annonsen. 

ge konkreta exempel på vad du kan bidra med

Använd det tredje stycket till att beskriva vad du kan bidra med och på vilket sätt den här tjänsten är en utvecklande utmaning för dig. Ta med exempel av konkreta situationer som kan beskriva hur du är och kan komma att agera i olika situationer. Undvik klyschor och att bara rada upp personliga egenskaper. Om du till exempel är en strukturerad person, beskriv på vilket sätt och hur du använt det i tidigare arbeten för att det ska bli mer konkret och personligt. 

berätta om dig själv

Ett fjärde stycke kan ge dig möjligheten att bli mer privat. Vill du beskriva vem du är utanför arbetet så är det här du ska göra det. Du kan med fördel lyfta fram fritidsintressen och hur din livssituation ser ut, men håll det kort och koppla det gärna till personliga egenskaper, till exempel "Jag har spelat fotboll hela mitt liv, vilket har gjort mig till en målinriktad lagspelare".  Avsluta med en rad där du tackar för visat intresse och att du gärna träffas på ett personligt möte. Mer än så behövs inte. Och ditt namn såklart. 

Glöm inte att nämna tjänsten vid namn, att datummärka brevet och ta med dina kontaktuppgifter. Se till att någon annan korrekturläser brevet och att det är rättstavat. Jag och mina kollegor är rörande överens om att det ska vara luftigt och lagom långt, aldrig mer än en sida (och fuska inte med att dra ut marginalerna i kanterna, så lättlurade är vi inte). 

Vill du sticka ut? Här kan du läsa om olika kreativa sätt att söka jobb på. 

På Randstad jobbar vi för att du ska få möjligheten att upptäcka din fulla potential. Gå vidare och se våra lediga jobb.