Av John Månsson, 2016-04-20 08:56

Minns du BYOD? John Månsson på Randstad Technologies spanar om vad som kan ligga runt hörnet: BYOL.

Akronymen, står för Bring Your Own Language och syftar på möjligheten att som utvecklare få använda det programmeringsspråk du trivs bäst med – oavsett vilket dina medarbetare jobbar i.

– Min spaning bygger på att nya typer av arkitekturer som växer fram tillåter utvecklare att välja programmeringsspråk för de problem de vill lösa för stunden. Den arkitektur jag ser blir allt vanligare är Microservices som låter dig bygga en stor applikation som består av en mängd mindre, fristående men samverkande komponenter (services). Alla services kan vara skrivna i olika programmeringsspråk och kommunicerar via API:er, säger John.

– En fördel är att du får en miljö där du kan lära mycket av dina kollegor, men du kan också själv variera ditt arbetssätt om du behärskar fler tekniker, vilket jag vet att många uppskattar.

220_960x375-8

den senaste tekniken lockar de bästa

De tekniska fördelarna är dessutom fler. Microservices möjliggör skalbarhet, att snabbt kunna expandera sin applikation för en större mängd användare, någonting som är viktigt för exempelvis startup-företag i dag.

– Du kan arbeta med varje separat del för sig och uppgradera och driftsätta den helt oberoende av övriga services. Tidigare har man pratat om att arbeta i sprintar och att driftsätta uppgraderingar av hela applikationen i intervaller. Det försvinner i och med Microservices, säger John och fortsätter:

– Det handlar om att erbjuda möjligheten att arbeta med den senaste och häftigaste tekniken. Gör du det som arbetsgivare lockar du till dig de mest moderna och kompetenta utvecklarna på marknaden.

bolag med Microservices har genererat bra ansökningar

Som ett exempel nämner John en stor kund inom streamingbranschen som annonserade efter utvecklare för att bygga hela sin backend med den nya arkitekturen:

– Det lockade oerhört mycket, men det var inte bara ett allmänt högt söktryck – det var dessutom utvecklare som vi ser som åtråvärda som hörde av sig, och det hör inte till vanligheterna.

Sammanfattningsvis menar John att BYOL kan bli en kommande trend, framför allt har han märkt att utvecklare och teknikchefer som är på hugget pratar om varianter av konceptet. För att lyckas locka och behålla bra personal i en hårt konkurrensutsatt kandidatmarknad kanske BYOL är framgångsreceptet? 

kommentarer