Av Randstad, 2015-04-17 14:30

Nu skriker företagen efter ekonomer – igen. Rekryteringsexperterna på Randstad Finance delar med sig om vad som efterfrågas hos ekonomerna och vad företagen bör göra för att locka till sig dem.

Antalet ekonomer ser ut att öka, och tur är väl det? För nu gör även efterfrågan det.

220_960x375-6

– Under våren har vi sett att jobbannonserna har gått upp i antal. Nu ligger det uppåt 100 annonser ute på vår hemsida, tidigare har den siffran legat på omkring 60, enligt Randstad Finance som är specialiserade på ekonomi, finans och löner.

Enligt deras egen analys är den svenska ekonomins återhämtning en viktig bidragande orsak.

– Vi tror att den ökade efterfrågan beror på att det blivit en starkare konjunktur. Folk vågar anställa igen, både fasta anställningar och konsultuppdrag. Sedan har företagen skjutit upp projekt tidigare som nu drar igång, vilket gör en viss ketchup-effekt.

Förra året visade siffror från Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, att ekonomer inte kommer att ha några problem med att få jobb under de närmsta åren, då det nu är en jämn balans mellan utbud och efterfrågan. Det gäller i princip alla typer av ekonomer, så väl nyutexaminerade som erfarna. Men det finns ett särskilt stort behov av lönekvalificerade redovisningsekonomer och IT-ekonomer.

Även om efterfrågan ökar, så gäller det att tänka till för att hitta sin "one true match". Så vad vill egentligen arbetsgivarna ha? När rekryterarna på Randstad Finance får beskriva en "bra ekonom" lyfter de egenskaper som driv, servicekänsla och analytisk förmåga.

– I dag går ekonomrollen mer och mer åt analyshållet. Du ska vara duktig i Excel och kunna göra skarpa analyser. Sen ser vi även gärna att man varit inom större bolag och är van vid att hantera många transaktioner.

– När vi söker konsulter vill vi ha personer med bred kompetens som jobbat i större affärssystem. Handlar det däremot om specifik rekrytering så är det givetvis en fördel om man har erfarenhet från just den branschen.

Men det är inte bara den arbetssökande som ska visa sig attraktiv. I ett läge med stor efterfrågan bör även arbetsgivaren visa sig från sin bästa sida. Hur ska man då som rekryterare tänka för att attrahera ekonomer att söka just det jobb som du rekryterar till? Rekryterarna på Randstad Finance menar att det finns olika fördelar att trycka på, beroende på om det handlar om en fast anställning på ett specifikt bolag, eller om det är en konsulttjänst.

– I en fast rekrytering är det viktigt att den sökande attraheras av arbetsuppgifterna och det specifika bolaget. Som konsult är det viktigare att lyfta den variation man som konsult får. Är du som kandidat osäker på var du vill jobba så är konsultjobbet en bra ingång för då får man prova olika roller i samma tjänst.

kommentarer