Av Randstad, 2015-12-09 21:30

Många förknippar jobb inom IT med lekfulla och färgglada arbetsmiljöer. Men är det verkligen det som lockar när kandidaterna väljer sin nya arbetsgivare? 

Företag som Google och Dice har bidragit starkt till bilden av att vart enda IT-företag har pingisbord och glassmaskiner ståendes på kontoret. Till stor del är det en myt som lever kvar från tiden omkring millennieskiftet.

Att dra hela IT-branschen över en kam är problematiskt. I och med den enorma utveckling som pågått under senare år har branschen differentierats kraftigt, och fortsätter också att brytas ned i allt fler segment.

Inom vissa områden, framför allt bland produktutvecklingsbolagen inom till exempel spelbranschen, där kreativitet och inspiration är viktigt, kan det leva kvar en lite annorlunda atmosfär. Men på det stora hela har IT-branschen mognat väldigt mycket de senaste åren.

220_960x375-7

intressanta uppdrag och en utvecklande vardag blir allt viktigare

Randstad Technologies kunder ställer höga krav på att konsulterna ska tillföra kompetens och kunskap. De märker att det konsulterna i hög utsträckning efterfrågar, är att få arbeta med intressanta och spännande uppdrag. Det är det som i längden gör att en arbetsgivare blir attraktiv. Kul uppdrag som också genererar ett värde för kunden i kombination med en utvecklande vardag. Det är det man måste lyfta fram när man söker nya medarbetare.

digitaliseringen fortsätter vilket skapar fler IT-jobb

Dagens samhälle präglas i allt högre utsträckning av den pågående digitaliseringen. Finns någonting inte på internet så finns det inte alls, är den rådande filosofin för många. Möjligheterna och efterfrågan att konsumera produkter och tjänster via internet ställer höga krav på en digital närvaro för organisationer inom alla verksamhetsområden. Kort sagt: du behöver IT för att sälja och inte minst för att rekrytera. Och det är en process som är långt ifrån över. Vi har kommit relativt långt i och med att mer eller mindre alla pratar om det i dag. En del företag har kommit en bra bit på vägen, men det finns fortfarande väldigt mycket kvar att göra för de allra flesta, och det leder till många arbetstillfällen inom IT.

Tre av de områden som växer snabbt inom IT och därför behöver vara extra mycket "på tå" när det gäller att hitta smarta sätt att rekrytera är:

  1. Handel. Retail är en stor sektor inom IT. Framför allt e-handel växer så att det knakar. Mer eller mindre vartenda företag vill kunna erbjuda sina varor eller tjänster via internet i dag.
  2. Offentlig sektor. Tidigare har man kanske tyckt att jobb inom offentlig sektor verkat tungt och tråkigt, men det har förändrats och innebär många spännande och varierande uppdrag. Det blir allt viktigare för kommuner, landsting och myndigheter att ha en digital närvaro och kunna kommunicera och erbjuda tjänster via internet till sina kunder och medborgare.
  3. Finans/bank/försäkring. En marknad som traditionellt alltid varit stor inom området men växer allt mer.

 

kommentarer