Av Randstad, 2016-03-30 01:36

Många som arbetar inom IT flyr från de vanliga digitala nätverken. Rekryteringsexperterna på Randstad Technologies förklarar varför – och hur du kan göra för att hitta dem ändå.

Att det råder en brist på kompetenser inom IT-branschen är det inte längre något tvivel om. Det är kandidaternas marknad, och det leder till problem för företagen som behöver rekrytera, menar rekryteringsexperterna på Randstad Technologies.

– Vår största utmaning i dag är att hitta personer med rätt kompetens. Det finns en väldigt stor efterfrågan inom IT och de som har den erfarenhet och kompetens som efterfrågas blir hårt uppvaktade från alla håll och kanter med erbjudanden.

Även de kandidater som på Linkedin och liknande nätverk, visar att de inte söker nya jobb blir ofta kontaktade ändå. Det gör att talangerna drar sig undan. 

it-kompetenserna-flyr-från-våra-vanliga-natverk_960

personliga relationer blir viktigare

För att komma runt problemet blir den personliga kontakten viktigare. Om den tilltänkte medarbetaren tidigare har haft en dialog och fått ett ansikte på en rekryterare är det ofta en bidragande faktor till att man kan ta upp kontakten med samma rekryterare igen.

– Det är lite back to basic som gäller nu. Det är inte bara de digitala nätverken som fungerar längre, att etablera och vårda personliga relationer har blivit mycket viktigare för att kunna rekrytera rätt personer.

Det gäller att du som rekryterare bygger upp ett förtroende och kontinuerligt stämmer av med potentiella kandidater så att de i framtiden vet vart de kan vända sig när det blir aktuellt att byta tjänst.

specifika branschnätverk ger bättre matchning

Däremot finns det fortfarande digitala kanaler där IT-kompetenserna kan nås i form av nischade diskussionsforum och nätverk.

– Det finns en mängd mötesplatser för arbetsverksamma inom IT. Att hitta och kontakta personer där kan vara en bättre ingång då de kan känna att de blir kontaktade på grund av en specifik kompetens snarare än för att de arbetar generellt med IT.

För att hitta rätt i den uppsjö av forum som finns på nätet har Randstad Technologies tidigare bl.a. använt sig av så kallade People Aggregators, verktyg som scannar olika nätverk och sociala medier och presenterar resultatet med kontaktuppgifter och spetskompetenser.

bekväma arbetsgivare missar tillfällen

En del av problematiken är också att svenska arbetsgivare har blivit för bekväma. Kandidater med helt rätt erfarenhet och kompetens riskerar att missas på grund av faktorer som inte behöver vara ett problem. 

– Det finns en hel del potentiella kandidater på marknaden, men som inte pratar svenska, och det är många arbetsgivare rädda för. Att dokumentation är på svenska eller att alla pratar svenska på företaget kan verka jobbigt, men det krävs sällan mycket för att lösa problemet. Vissa företag har insett att det är åt det hållet de måste gå för att kompetensförsörja sin verksamhet, men fler måste öppna ögonen för det.

kommentarer