Av Pernilla Nicklasson, 2016-08-18 11:19

Hur svårt kan det vara att sätta ihop ett starkt CV? Mycket svårare än du tror när du söker ditt drömjobb! Som rekryterare får jag läsa många CV:n, och de ser alla olika ut. Så vad är då ett bra CV? Lika många rekryterare som du frågar, lika många olika svar kommer du troligen att få. 

Mitt råd är att lägga upp en struktur som du följer så ditt CV blir luftigt, lättläst och ser professionellt ut. Tänk ut vilken information du vill ha med. Matcha dina kompetenser med vad som efterfrågas i annonsen och säkerställ att det inte blir för långt, max 1-2 sidor är en bra riktlinje. Sen kan du komplettera med det du inte får med i CV:t i ditt personliga brev. Ett tips är att tänka; Om du själv skulle sitta med 100 stycken CV:n till en tjänst och ska välja mellan många kvalificerade kandidater, vad hade du själv önskat läsa?
CV.jpg

1. en kort sammanfattning

Sammanfatta varför du söker tjänsten, dina styrkor och kunskaper som du vill lyfta fram samt vilka mål och ambitioner du har. Tänk på att det bör ligga i linje med vad som eftersöks i annonsen. Ett par korta rader ger rekryteraren en ”aptitretare”!

2. arbetslivserfarenhet

Lista dina tidigare arbetsgivare och tjänster som du har erfarenhet från, senaste tjänsten först och gå sedan bakåt i tiden. Skriv ut vilket företag du arbetat för och under vilken tidsperiod, din titel och en kort beskrivning av innehåll i tjänsten samt vilken erfarenhet du fått som du tar med dig. Tänk på att använda dig av en terminologi som man generellt använder sig av, inte företagsspecifika termer eller förkortningar som ingen annan förstår. Tänk på att rekryterare ofta arbetar brett inom olika tjänstekategorier och inte kan ha djupa spetskunskaper inom alla områden. Du måste skriva på ett sätt så att mottagaren förstår innebörden av vad du skriver.

3. utbildningar

Specificera dina utbildningar och vilken nivå du läst på. Börja med den senaste utbildningen. Skriv tydligt var, vad och under vilken period du läst. Var tydlig med huruvida du tagit examen, certifikat eller ej avslutat utbildningen än.

4. kurser

Lägg kurser du läst som en separat punkt. Senaste kursen först. Skriv tydligt var, vad och under vilken period du läst. Tänk på att bara skriva de kurser som är av värde för tjänsten och inte alla 1- och 2-dagarsutbildningar som du gått under hela din karriär som inte är relevanta för tjänsten som du söker.

5. språk

Specificera nivån på dina kunskaper i tal och skrift. Exempelvis modersmål, flytande, medelgod eller nybörjare.

6. data-, system- och programkunskaper

Om annonsen efterfrågar specifika kunskaper så tydliggör dessa.

7. övrigt

Ta upp om du har några ytterligare kunskaper som kan vara relevanta för tjänsten och belys det. Här kan du även ta upp eventuella luckor, om du har någon längre period där du inte studerat eller arbetat. Skriv vad du gjort istället, exempelvis om du varit föräldraledig, arbetssökande eller gjort en längre resa.

8. kontaktuppgifter

Ange kontaktuppgifter på första sidan så de är lätttillgängliga. Jag vill inte behöva leta efter dina kontaktuppgifter när jag ska ta kontakt. Se till att du har skrivit korrekta uppgifter! Personnummer får gärna vara med också men du behöver inte lämna ut dina 4 sista siffror.

9. fotografi, vara eller icke vara

Det råder delad mening bland rekryterare om detta. Läs gärna min kollega Stinas tankar kring att ha med foto i ditt CV.

10. korrektur 

Sist men inte minst - be någon som känner dig men kanske inte förstår dina yrkeskunskaper att läsa igenom ditt CV. Om hen förstår dina erfarenheter och kunskaper som du belyst i ditt CV har du troligen lyckats!

 

Lägg din tid och kraft på att få innehållet i ditt CV att bli bra, och använd sedan en färdig mall som ser professionell ut. Om du söker på nätet kan jag lova att det finns mängder med sidor där du kan hämta snygga mallar, t.ex. cv-mallen.se 

registrera ditt cv hos oss

kommentarer