Av Pernilla Wallin, 2016-09-21 14:00

Intresserad av en karriär inom bank och finans? Pernilla Wallin är konsultchef på Randstad Finance och jobbar med både bemanning och rekrytering inom områdena. Hon berättar vad som efterfrågas mest just nu – och hur du lättast får in en fot på bankerna.

Det händer mycket i bank- och finansvärlden. Flera storbanker har nyligen bytt vd:ar, med digitaliseringen kommer organisatoriska förändringar och det som historiskt sett har efterfrågats av kandidater är inte detsamma som i dag. Pernilla Wallin, kundansvarig på Randstad Finance, har själv en bakgrund inom bankvärlden och vet vad som förväntas av dagens arbetssökande.

bank-och-finans-profilerna-som-efterfragas-mest_960

en balans mellan rekrytering och bemanning

Just nu är det generella rekryteringsbehovet hos storbankerna relativt lågt, medan behovet av konsulttjänster är desto större, menar Pernilla. Anledningen är framför allt att många banker har valt att flytta delar av sin verksamhet, främst back office-tjänster och administration, till andra länder. En process som lätt kan dra ut på tiden, få uppsägningar till följd, och därmed skapa ett tillfälligt behov av medarbetare.

– Däremot finns det samtidigt flera uppstartsbanker som verkligen är på gång och vill bli större, och där är rekryteringsbehovet också tydligare, säger Pernilla.

mjuka värden allt viktigare

Men det som arbetsgivarna letar efter i dag är inte detsamma som när Pernilla själv arbetade på en av Sveriges storbanker.

– Bankerna går väldigt mycket mer på mjuka värden i dag. Det handlar om att ha rätt person på rätt plats, men inte bara kompetens- och kunskapsmässigt, även om det självklart fortfarande är centralt. Du ska ha rätt egenskaper, fungera som lagspelare, vara social och flexibel till exempel, säger Pernilla och fortsätter:

– Men det här är en generell utveckling för många arbetsplatser och branscher, i grund och botten handlar det om att ha medarbetare som trivs med varandra och arbetsgivarens värderingar samt har rätt personkemi. Då stannar man kvar.

erfarenhet är ofta nyckeln – specialister är alltid eftertraktade

Mer konkret kan man säga att ett fokus har riktats mot nischade kompetenser, till exempel att ha god kännedom om bankernas regelverk, som har kommit att bli allt viktigare och mer omfattande. Men det kan också handla om specialister inom tjänstepension, bolån eller företagsrådgivning.

– Det är viktigt att som kandidat visa att du har läst på om arbetsgivaren och att du är intresserad av verksamheten – med det kan man komma långt. Men ofta är erfarenhet av specifika arbetsområden en nyckel, till exempel att tidigare ha arbetat med krediter och bolån om det är vad du vill jobba med.

konsultrollen är en bra väg in

För den som ställt siktet på en karriär inom finansvärlden kan läget på arbetsmarknaden och konsultrollens möjligheter därför innebära goda chanser till att på riktigt komma igång.

– Att arbeta som konsult är ett perfekt sätt att sätta fart på karriären. Både genom att du börjar bygga ditt professionella nätverk och får se hur olika verksamheter fungerar, men också för att få testa vad du själv är intresserad av och vill ägna dig åt, säger Pernilla.

Vill du ha en omväxlande karriär som ekonomikonsult?

lediga jobb inom ekonomi

kommentarer