Av Randstad, 2016-12-15 16:00

På Randstad Life Sciences finns både konsultchefer och rekryteringskonsulter. Vi granskar dagligen CV:n från kandidater som alla hoppas landa drömjobbet och vet vad som funkar och inte.

– Vi har läst många CV:n där vi har tänkt: ”Wow, det här är bra”. Det de haft gemensamt är att det nästan alltid handlat om att de är tydligt strukturerade och väl upplagda, säger rekryteringskonsulterna på Randstad Engineering.

cv-inom-life-science-sa-ska-du-tanka_960

läsbarhet och tydlighet är a och o

När du skriver ditt CV är den första instinkten förmodligen att du inte får glömma eller utelämna någonting. På ett sätt är det helt rätt, men det gäller att sålla i informationen och värdera vad som är relevant och inte.

– Försök tänka på den som ska läsa CV:t. Får vi 50 ansökningar till en tjänst hinner vi tyvärr inte lägga så många minuter på varje.

Läs annonsen noggrant, vilka krav ställs på den sökande och vilka erfarenheter är meriterande? Det är vad du ska fokusera på och lyfta fram i ditt CV.

– Anpassa ditt CV efter vad som efterfrågas, det går inte att understryka nog. Söker du en tjänst som laboratorieingenjör behöver du till exempel inte nämna att du har arbetat i kassan på ICA. Finns det däremot specifika krav som du uppfyller så ska det framgå så snabbt att det nästan hoppar ut ur din ansökan.

gör dig tillgänglig i fler kanaler

Att det råder en kandidatbrist inom många branscher och yrkeskategorier är ingen hemlighet. Rekryterare arbetar allt mer med search, det vill säga att själva hitta talangerna med hjälp av olika nätverk, databaser och sociala medier. Därför är det viktigt att utöver att ha ett bra CV, också vara synlig i så många kanaler som möjligt.

– Att ha en Linkedin-profil är absolut att rekommendera. Tänk på att det även där tydligt ska framgå vem du är och vad du har gjort, och glöm inte att fylla i nyckelord – det är ofta det vi söker på.

Nyckelorden kan till exempel vara olika regelverk – som GMP, good manufacturing process – eller tekniker du har erfarenhet inom.

håll fokus och anpassa det personliga brevet

I det personliga brevet finns det ett misstag som sticker ut från mängden, någonting som i princip alla gör i olika utsträckning.

– Väldigt många upprepar sitt CV i det personliga brevet. Man berättar återigen vad man har gjort, istället för varför man vill ha tjänsten och vad man själv kan tillföra i den aktuella rollen.

Det är nämligen det du har möjlighet att få fram här, och vad rekryteraren i huvudsak kommer att leta efter. Vad är dina drivkrafter, varför har du sökt just den här tjänsten och varför gör dina erfarenheter och kompetenser dig till den bästa matchningen?

– Ett annat konkret tips är att försöka skriva lite trevligt. Börja med ”Hej [Namn]!”, så får vi känslan att du inte har skickat samma brev till en mängd rekryterare. Ansträng dig och visa att det är just den här tjänsten du vill ha så har du kommit en bra bit på vägen.

vårt recept för ett tydligt CV:

  • Namn och kontaktuppgifter.
  • En kort sammanfattning av vem du är, vad du har gjort och dina ambitioner.
  • Arbetserfarenhet i omvänd kronologisk ordning. För kortare anställningar bör du ange precisa datum, för längre räcker det med månader eller årtal.
  • Utbildning. Ange din examen, vilka år du har studerat och på vilken skola. Nämn också eventuella examensarbeten.
  • Datakunskap och tekniska kunskaper.
  • Språkkunskaper.

Kom ihåg: Håll dig kort – max två sidor för CV:t och en sida för det personliga brevet. Lägg hellre krutet på att skriva och anpassa några bra ansökningar än att skicka ut samma till en mängd arbetsgivare. Rekryteraren kommer att märka skillnaden!

kommentarer