Av Randstad, 2015-12-10 14:30

Nya lagar, förordningar och redovisningsregler. Som ekonom gäller det att ständigt vara uppdaterad på vad som gäller. Vi på Randstad Finance tipsar om hur du själv kan styra din utveckling.

Att hålla sig uppdaterad, följa med i trenderna och planera nästa steg är viktigt för den karriärsugne. Men det gäller att inte stirra sig blind på att hela tiden klättra uppåt. Att ha en bredd och ett djup i sin kompetens är precis lika viktigt.

ekonom-karriar_960

ansvaret ligger i allt större utsträckning hos individen

Hos olika företag ser utvecklingsplanerna olika ut. Utbudet kan variera från att vara i princip obefintligt till ett detaljerat schema.

Om man själv inte vet vad man vill göra och hur man vill utvecklas, så kan man inte heller förvänta sig att ens arbetsgivare ska veta det. Man måste ta ansvar och ägarskap för sin egen utveckling.

Varje år kan det därför vara klokt att sätta sig ned och göra ett bokslut. Precis som i ett bolag, har individen mycket att vinna på att stämma av vad som har hänt sedan senast, vad för slags mål du har och huruvida du har uppnått de tidigare målen.

Det är viktigt att göra tydligt för sig själv vad man vill uppnå, vad man är bra på och vad som kan förbättras för att utvecklas i rätt riktning. När man är på det klara med det, kan man ta en diskussion med sin arbetsgivare och se vad de kan erbjuda, och vad man får fokusera på själv.

en mentor som ett objektivt bollplank

Vissa frågor vill man inte ställa till chefen eller kollegorna. Att bolla tankar och idéer med någon utanför arbetsplatsen som själv varit i en liknande situation kan vara oerhört givande. Men det är tyvärr inte så vanligt i dag. En mentor kan fungera både inspirerande och motiverande, men också lugnande, vilket ibland kan behövas. Det kan finnas lämpliga personer i ens umgängeskrets, men man kan också prata med oss rekryteringskonsulter som har väldigt god insikt i branscher och kompetensbehoven.

diskutera med personer i samma bransch

För de flesta yrkesroller finns i dag nischade forum och nätverk, Randstad Finance håller exempelvis för närvarande på att starta ett forum för controllers.

Precis som en mentor kan ett branschnätverk erbjuda möjligheten att prata med likasinnade och andra människor som befinner sig i liknande situationer.

Har du inte möjlighet att kontinuerligt gå på nätverksträffar så kan internetforum vara en bra lösning, eller varför inte ta för vana att gå på lunch- eller frukostseminarium då och då?

oändliga möjligheter till fördjupning idag

För att bygga på sin kompetens finns i dag mer hjälpmedel än någonsin. På internet finns dels interaktiva kurser och e-learning, dels information om alla "vanliga" kurser som erbjuds på olika håll.

Det är aldrig för sent att lära sig nya saker, men det behöver verkligen inte vara en universitetskurs. Många revisionsbyråer, FAR och andra utbildningsföretag har till exempel kurser och utbildningar som kan vara nyttiga.

testa konsultrollen

Ett annat värdefullt tips är att se till att få rotation på din erfarenhet och bredda din kompetens genom att axla nya roller.

Att prova på konsultlivet ger dig möjligheten att snabba på din utvecklingskurva då du får se fler arbetsplatser och miljöer – på relativt kort tid. Det är otroligt lärorikt och du förkovrar dig snabbt och får bred erfarenhet av att arbeta i olika gruppkonstellationer och branscher.

din fritid är också en del av din utveckling

Karriären i all ära och visst är det viktigt att utvecklas, inte minst för att trivas i sin roll, men det får inte ta överhanden. Det måste finnas en glädje i det man gör är våra medarbetares tips. Det gäller att hitta en helhet, med ett arbetsliv som även rymmer en givande fritid. Lägger man all tid utanför arbetsplatsen på att ytterligare förkovra sig finns risken att man snabbt tappar lusten helt och hållet.

Är ett nytt jobb ett nästa steg i din karriär?

lediga jobb inom ekonomi

kommentarer