Av Randstad, 2014-02-26 16:46

Jobbar du inom it-branschen? Då finns chansen att någon av dina nya kollegor kommer att ha en titel som Scrum master eller Agile coach. Vi på rekryterings- och konsultföretaget Randstad Technologies, ger dig koll på de nya titlarna.

Har du sett en annons på Arbetsförmedlingen med något jobb du inte ens känner till? Det kan vara något av de nya IT-yrkena som det pratas om. Vi har koll på vad branschen pratar om.

Annonserar företag redan efter de här rollerna?Ja. Det är ofta de lite häftigare bolagen som gör det, som Spotify, Klarna och Google. De som ligger i teknikens framtid.

it-kompetenserna-flyr-från-våra-vanliga-natverk_960

scrum master

Den som jobbar med Agile-utvecklare och planerar mötena varje morgon, fördelar uppgifterna, går igenom projekten och de problem man kan springa på.  Det är också den som bryter ner större mål i mindre delmål.

UX-designer

Kan till svenska översättas som användardesigner. Är den som designar det du ser i applikationerna och har inget med det tekniska att göra. Ungefär som en AD.”

molntjänst-specialist

Det handlar om att avgöra vilka tjänster som kan köras i molnet med hänsyn till säkerhet och tillgänglighet.

agile coach

Den som jobbar för att hela organisationen ska använda sig av ett ”agilt” tankesätt. Den agila processen går att använda på andra områden än bara systemutvecklare.

iOS/Android-utvecklare

En apputvecklare. Många företag gör i dag egna appar efter sin verksamhet. Det finns bra verktyg och det kostar inte mycket att göra en app i dag.

agile testledare

En del i att organisationen blir mer ”agile” är att testarna kommer in tidigare i processen i stället för att vänta på att alla andras jobb blir klart. Nu är de med redan på utvecklingsstadiet. Testledaren lägger upp strategin för testarbetet och planerar i vilken ordning arbetet bör genomföras.

test automation engineer

I stället för att alla program testat manuellt, vilket är väldigt tidskrävande om du ska testa alla möjligheter i ett spel till exempel, skapar man ett program som kan testa det mesta.

business Intelligence-utvecklare

En person som jobbar med Big Data ut ett affärsperspektiv och kollar hur man kan ta fram rapporter och strukturer som det sedan går att fatta beslut utifrån.

data scientist

Forskare som ligger steget före branschen. Det handlar mycket om hur datorer ska kunna använda sig av statistik från Big Data för att fatta beslut.

hadoop expert

Väldigt likt Data Scientist. Hadoop är en produkt inom Big Data-området som bygger på open source.

kommentarer