Av Carolina Klockare Gullesjö, 2017-08-31 14:00

Du har bestämt dig för att gå vidare i karriären, och hittar den perfekta rollen. Men hur säkerställer du att det nya jobbet går att kombinera med din familj, dina intressen och åtagande som du har vid sidan av jobbet?

Som rekryterare märker jag att dessa frågor är viktiga för många kandidater, och enligt Randstad Employer Brand Research är Work Life Balance faktiskt på andra plats i vad anställda inom IT-sektorn prioriterar högst.

Här är några tips på hur du kan utvärdera en potentiell arbetsgivare:

träffa dina nya kollegor utan chefen

Om du har kommit en bit i processen, du har kanske fått höra att du är slutkandidat, så kan du föreslå att du får träffa gruppen på egen hand. Då får du chans att lära känna dem och även få möjlighet att höra dig för vad de tycker om sin arbetsplats och chef. Fråga gärna om deras intressen och hur de får ihop sitt livspussel med sin nuvarande anställning. Jobbar man mycket övertid och hur ser de på sin arbetsbelastning?

hur-kvalitetssakra-kandidater-i-en-digital-varld_960

ta reda på gruppsammansättningen

Om du har barn, är det fler i gruppen som har det? Det kan vara tufft att vara den enda på jobbet som tar ledigt för skolavslutningar, utvecklingssamtal och BVC-besök. Å andra sidan så kanske det är lättare att få ihop semesterschemat om det bara är du som har en sommarstängd förskola att ta hänsyn till.

arbetstider?

Ta reda på hur arbetstiderna ser ut. Finns det möjlighet att flexa? Finns det fasta mötestider tidigt/sent på dagen att anpassa sig efter? Vissa företag har sommar- och vintertid, då arbetar man lite längre under de mörka månaderna för att kunna korta ner arbetsdagen under sommartid. Under mina år som rekryterare och konsultchef har jag stött på de flesta varianter, och detta är något man vill ta reda på innan man accepterar ett anställningserbjudande.

friskvård?

Har din nya arbetsgivare friskvårdsbidrag? De kanske också sponsrar löpartävlingar eller liknande. Man kanske till och med har en friskvårdstimme så att du kan träna på arbetstid. Finns det omklädningsrum och dusch att nyttja om man vill springa till jobbet eller träna på lunchen.

arbeta hemifrån?

Detta är någonting som jag som rekryterare ofta får frågor om; får man jobba hemifrån? Hör efter om det finns möjlighet att arbeta hemifrån, finns det tekniska lösningar för det och vad har företaget för policy. Finns lync, hangout/chat eller något liknande för snabb kommunikation? Förväntas man vara inne på kontoret alla dagar i veckan?

En viktig sak att tänka på är att det handlar om balans. Att få ihop arbetslivet med privatlivet, och det handlar om att ge och ta. Du vill inte förmedla till din blivande arbetsgivare att du inte är engagerad på jobbet och bara fokuserad på din fritid utan du vill få din nya chef att förstå att du genom en flexibel arbetssituation kommer att bli en värdefull medarbetare och en viktig kugge i hjulet.

kommentarer