Av John Månsson, 2018-03-02 10:52

Många systemutvecklare upplever att det första steget ut på arbetsmarknaden är det svåraste. Du känner kanske att du inte har helt koll på hur arbetslivet fungerar. Och hur tar man sig in på det företaget man verkligen vill arbeta på i ett jobb som kräver erfarenhet, utan erfarenhet?

Det är inte omöjligt. Med en relativt liten investering i tid kan du övertyga din framtida arbetsgivare att satsa på dig trots att du inte har arbetet med ett visst ramverk, databas eller driftplattform. 

Att arbeta som systemutvecklare kräver ständig utveckling för att undvika att bli omsprungen i en vardag där tekniken rör sig allt snabbare framåt. Det vi som rekryteringskonsulter, och din framtida arbetsgivare, vill se är att du intresserar dig för ditt yrke och har förmåga att lära dig nya saker på egen hand.

sa-fixar-du-forsta-utvecklarjobbet_960

visa upp din potential

Det enklaste sättet att visa din potential är att bygga egna projekt på din fritid. En liten insats kan ge stor avkastning, att kunna ta ett koncept som man lärt sig i skolan eller genom en onlinekurs och sedan utveckla det vidare på egen hand är att konkret uppvisa den förmåga som arbetsgivare söker. Du har förmodligen byggt någon form av webb- eller desktop-applikation under din utbildning, med de funktioner som krävs för att uppnå ett godkänt betyg. Exempelvis kanske du eller din projektgrupp har byggt ett administrationssystem för ett hotell - ni kan skapa gäster och checka in dessa i rum i ert virtuella hotell, systemet räknar ut vilken kostnad varje gäst ska betala, kan hantera rabatter och annat som ett riktigt hotell skulle behöva.

Den kandidat som sticker ut är den som bygger ett gränssnitt som går utanför grundkraven och bygger på med egna idéer. Det kan vara att lägga till extra funktionalitet som att skicka ut ett bekräftelsemail till bokade gäster, integrera externa API:er som väder eller kollektivtrafik och annat man kan komma på. Det du vill visa är att du kan applicera nya koncept och göra det lilla extra.

Ett annat bra exempel är de gratiskurser som finns online där du lär dig bygga en Todo-applikation, Shoppinglista eller liknande. Att hänga med i en tutorial steg-för-steg klarar de flesta, men lägg till extra funktionalitet för att visa upp din kompetens. Det behöver inte vara polerat eller perfekt, i många fall räcker det att visa att du vill lära dig och kan mer än det som krävs för ett G.

4 tips för att sticka ut som utvecklare

1. Använd dig av skoluppgifter
Gör något extra för att sticka ut, arbeta med design och UX eller lägg till funktionalitet.

2. Skapa en portfolio 
 Github kan du samla dina projekt.

3. Lek med öppna API:er
Det finns massvis med guider och källor, exempelvis API Katalogen eller Open Data där du kan testa dig fram.

4. Bygg enkla applikationer
Till exempel CRUD (Create Read Update Delete) applikationer med databas, backend och frontend. Du kan drifta applikationen på Azure gratis.

kommentarer