Av Randstad, 2020-12-21 09:09

Har du ansökt om drömjobbet och nu blivit inbjuden till en videointervju? Grattis! Videointervjun är ett av de många verktyg som arbetsgivare använder för att få en bättre känsla av vem du är, och för att du ska få samma chans gällande dem. Här är ett par värdefulla tips för att säkerställa att din digitala intervju går som på räls.

förberedelserna är a och o

Förbered dig för en videointervju på samma sätt som om du hade blivit inbjuden till en intervju ansikte mot ansikte. Läs noggrant igenom all information du fått från arbetsgivaren om intervjun, tjänsten och företaget, och se till att ha ditt CV redo.

"testar, testar, 1, 2, 3"

Tekniska problem är både irriterande och gör många människor nervösa, speciellt i situationer där mycket kan stå på spel såsom under en videointervju för drömjobbet. Därför bör du innan intervjun kontrollera att din webbkamera och mikrofon fungerar, samt säkerställa att du har bra internetanslutning. På så sätt minimerar du antalet saker som kan gå snett och kan känna dig lugn.

undvik distraktioner

Se till att det är tyst runt omkring dig och, om möjligt, eliminera bakgrundsljud, avbrott och gatubuller. Sätt dig i rätt ljus (ljuskällan bör vara framför dig) och se till att du har en neutral bakgrund. Minimera sånt som skulle kunna distrahera personen som intervjuar. Fokus ska ligga på dig!

klädsel och kroppsspråk

Vill du göra ett kompetent och professionellt intryck? Förmodligen - och det kan du! Även om du sitter hemma vid köksbordet och inte i ett mötesrum på ett kontor. Kläderna du skulle bära för en intervju som sker ansikte mot ansikte fungerar lika bra för en videointervju. Tänk på hållningen: sträck på dig, ha gärna armarna på bordet och använd lämpliga gester för att betona vad du säger.

glöm inte bort ögonkontakten

Även om man sitter på mils avstånd med varsin skärm framför sig är det viktigt att tänka på att hålla ögonkontakten med personen man pratar. Håll ögonkontakt med din intervjuare så mycket som möjligt, särskilt när du ger svar. Tänk på att du då ska titta in i kameran och inte på skärmen.

artikulera mera

När vi blir nervösa, vilket är vanligt inför eller under en intervju, blir vår röst ofta högre och vi pratar fortare. Försök tänka på att tala tydligt och i lagom takt. Ha gärna ett glas vatten i närheten. Detta hjälper om du blir torr i munnen eller om du behöver ett ögonblick att tänka igenom ditt svar.

Stort lycka till inför din nästa digitala intervju. Och ett sista tips: glöm inte bort att le :-)

 

kommentarer