Av Randstad, 2017-06-15 14:00

Är du nyutexaminerad och påväg ut på arbetsmarknaden? Funderar du på att byta jobb? Vår rekryteringskonsult på Randstad Technologies, berättar hur du väljer rätt jobb.

Att ha flera jobberbjudanden att välja mellan må vara ett delikat problem, men även delikata problem kan lämna dig sömnlös om nätterna. Du vill kanske att företaget du jobbar åt ska dela dina värderingar, du vill ha bra betalt och du vill trivas med arbetskamraterna. Samtidigt kanske du är beredd att gå ner i lön i utbyte mot värdefull erfarenhet eller bättre arbetsvillkor och förmåner.

konsultyrket-ger-en-unik-mojlighet-till-omvaxling_960

tänk långsiktigt

Oavsett var i karriären du befinner dig bör du tänka långsiktigt, och det kan du göra på olika sätt. Är du i början av din karriär kan du fråga dig vilket som är ditt drömjobb? När du vet svaret tar du reda på vad som krävs för att få ett sådant jobb. Sedan är det bara att sätta upp en plan för hur du ska ta dig dit. Det kräver naturligtvis tid och research, men det är det värt.   

Om du däremot befinner du dig mitt i karriären – du kanske till och med börjar närma dig drömjobbet – bör du resonera på ett annat sätt. Men du ska fortfarande tänka långsiktigt.

Du behöver nu fråga dig själv vilka arbetsuppgifter du trivs med, vilken typ av arbetsplats du stimuleras av och var du kan utvecklas i rätt riktning. I det här skedet av karriären har du också tillräckligt med erfarenhet för att kunna besvara de frågorna.

De anställningar där den arbetssökande är väl medveten om vad det är som han eller hon drivs av, är också ofta de anställningar som blir långvariga. Men underskatta inte att ta emot råd från andra. Många gånger kan vänner och familj komma med fruktbara råd. Man känner inte alltid sig själv bäst.

gör din research

Lyssna på din omgivning och tänk långsiktigt – men var heller inte rädd för att tänka långsamt. Är du nyutexaminerad student och har levt på CSN i flera år kan du lätt bli lockad att ta första bästa jobb, men här behöver du hålla huvudet kallt. Det finns en anledning till att de seriösa rekryteringsprocesserna sträcker sig över en lång tid.

De långa processerna fyller en funktion. Det är inte bara en administrativ process, det är lika mycket en mental process. Ett så viktigt beslut som var du ska arbeta nånstans bör aldrig stressas fram. Och så får du tid att göra din läxa, det vill säga att läsa på om företaget, att ta kontakt med någon som redan jobbar där och höra dig för om hur det är på den arbetsplatsen.

Alltså: Fråga dig själv vad det är som driver just dig och försök föreställa dig ditt drömjobb. Gör sedan läxan: läs på om företaget och ta en lunch med någon med en liknande tjänst som din. Oavsett om det nya jobbet är ett steg på vägen till drömjobbet, eller din sista arbetsplats, är det ett viktigt beslut.

kommentarer