Av Randstad, 2016-02-09 04:51

Är du IT-specialist? Då ser dina chanser att få jobb bra ut. Det visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen som kartlägger framtidsutsikterna i 200 yrken.

Arbetsförmedlingen har rankat de mest efterfrågade yrkena. På topplistan återfinns två heta yrken inom IT-sektorn; IT-arkitekter och mjukvaru- och systemutvecklare.

stora-jobbchanser-for-it-specialister_960

Rekryteringskonsulterna på Randstad Technologies bekräftar att bristen på IT-specialister inom dessa yrken är stor, men det är också brist på andra specialister.

-Vi jobbar för högtryck och letar ständigt efter kompetenta medarbetare både för uthyrning och för rekrytering. Vi noterar att det är stor brist på spetskompetens inom infrastruktur, drift och säkerhet.

Arbetsförmedlingen rapport visar att bristen på arbetskraft ökar inom nästan samtliga områden på arbetsmarknaden. Men samtidigt som de privata arbetsgivarna i allmänhet hittar arbetskraft är det svårare i offentlig sektor.

- Många arbetsgivare får svårt att rekrytera och måste bredda basen för rekryteringar. Vi ser behovet av att gå utanför sitt eget närverk, söka i nya kanaler och vara kreativ utifrån tidigare erfarenheter. Att utöka sitt sökområde till exempelvis engelsktalande kandidater kommer att vara nödvändigt för att hitta dessa kritiska profiler.

Rapporten visar också att jobben ökar mest inom tjänstesektorn, men att fler jobb även väntas inom industrin, efter en lång period av mycket svag utveckling av sysselsättningen. Men utan gymnasieutbildning är det fortfarande svårt att ta sig in på arbetsmarknaden; konkurrensen är fortsatt hård inom många av de yrken som inte kräver någon utbildning.

kommentarer