Av Melina Arcos, 2018-02-01 14:00

När du söker jobb är det vanligt att du får skicka in ett CV och ett personligt brev. I CV:t presenterar du all objektiv fakta kring din kompetens så som t.ex. utbildningar, tidigare arbetslivserfarenhet och språkkunskaper. I det personliga brevet har du utrymme att beskriva dig själv som person.

Tänk på att personen som läser ditt personliga brev oftast sett CV:t och undvik därför att upprepa den informationen, utan fundera över vad du kan berätta mer om dig själv och din kompetens för att väcka intresse.

vad-ska-jag-skriva-i-mitt-personliga-brev_960

fokusera gärna på varför du är intresserad av just den tjänsten du sökt

Kompetens och personlighet är ju självklart det viktigaste när en rekryterare gör urval bland de som sökt till en tjänst, men intresset hos dig som söker tjänsten spelar också in. Skriva gärna också vad du själv tror att du skulle kunna bidra med om du blev anställd i rollen som du söker. Detta behöver inte vara storslagna saker utan fokusera på vad du tror att du har för egenskaper och erfarenheter som gör att du skulle kunna göra ett bra jobb i den rollen som utannonseras.

var personlig, men inte privat

Ålder, vart du bor, om du är gift eller har barn behöver inte vara med i det personliga brevet om du inte själv känner att du har något speciellt skäl att ta upp någon av dessa saker. Fokusera som sagt på ditt intresse för tjänsten, vad du kan bidra med och dina personliga egenskaper.

rada inte bara upp dina personliga egenskaper

Beskriver några av dina personliga egenskaper och koppla gärna dessa till tidigare arbetsstationer där dessa egenskaper kommit till nytta. Med exempel kan du sticka ut lite grand och det ger också lite mer känsla av att du också verkligen besitter dessa personliga egenskaper.

berätta lite mer om din kompetens

Du har också i det personliga brevet chans att berätta lite mer om din tidigare arbetslivserfarenhet och kompetens och beskriva lite mer om det du har gjort tidigare som är extra relevant för just den tjänsten du söker. Söker du till exempel ett jobb som analytisk kemist kan du till exempel beskriva närmare vilka analysmetoder du jobbat med tidigare och i vilken utsträckning, vilken typ av prover som analyserats och om du kanske även haft andra ansvarsområden. Om du jobbat länge på samma jobb så tänk på att för andra utanför den arbetsplatsen är det kanske inte alltid självklart vad en roll innebär.

försöka att hålla dig till 3/4 sida

Med det personliga brevet ska du väcka intresse för dig som person så att rekryteraren vill träffa dig på en intervju. Allt behöver därför inte stå med i ditt personliga brev utan bara tillräckligt för att väcka intresse. Med det sagt så var inte för snål med information heller, men se till att brevet inte blir för långt.

anpassa ditt personliga brev till tjänsten som du söker

Nu så här på slutet kommer också en av de viktigaste sakerna när det kommer till det personliga brevet: Tänk på att anpassa ditt personliga brev till tjänsten som du söker.

Olika sidor av din personlighet är relevanta för olika tjänster och vad som är relevant att beskriva närmare från dina tidigare erfarenheter beror också på jobbet du söker.

Lycka till!

kommentarer