Av Randstad, 2014-11-27 01:48

Söker du en ny medarbetare? Här är de bästa råden från våra rekryteringsexperter på Randstad Technologies, om hur man rekryterar rätt inom IT där behovet av specialister är stort just nu.

För det första, för att lyckas med en rekrytering behöver du veta vilken pusselbit du saknar i ditt team, menar de två. Både i termer av teknisk kompetens och personliga egenskaper. Börja med en gedigen behovsinventering – vad eftersöks och varför?  Mångfald ökar effektivitet och kreativitet i en grupp.  Ta därför chansen att stärka teamet genom att eftersträva variation av egenskaper hos medarbetarna.

konsten-att-rekrytera-ratt-inom-it_960

För det andra, nätverka där personer med önskad kompetens finns.  Följ trenderna i deras värld och se till att synas i de forum där de rör sig. Visa på alternativa värden i just din organisation och var alltid ärlig med vad ni står för. Arbetar ni med helt ny teknik eller en spännande produkt – säg det!

För det tredje – som man frågar får man svar. Alltså säkerställ att anställningsintervjun är kompetensbaserad och addera gärna färdighetstest, case och personlighetstest till rekryteringsprocessen för ökad träffsäkerhet. Involvera fler personer i beslutsfattandet då vi människor har en tendens att se olika saker hos en och samma person.

Att tänka på:

  1. Varför ska de välja oss? Ett starkt varumärke kommer man långt med. Men alla bolag heter inte Google och därför är det viktigt att man som arbetsgivare kan svara på frågan – vad gör oss till en bra arbetsgivare? Som arbetssökande tänker man ”what’s in it for me”? Och det måste du ha ett riktigt bra svar på.
  2. Så når du ut. Marknaden rör sig snabbt och det varierar vilka profiler som är tillgängliga och vilka som är attraktiva. Ett tips är att ta hjälp med rekrytering och search (kontakt med kandidater som inte aktivt söker jobb) i de fall du är osäker på hur du når fram till ”rätt” kandidater.  Specialistrekryterare har bra marknadskännedom och håller sig nära företag och kandidater, vilket gör att de snabbare och med stor träffsäkerhet kan matcha rätt individ till rätt uppdrag.

  3. Håll kandidaten varm. Det är viktigt att göra en snabb återkoppling i de olika delarna av rekryteringsprocessen. IT-specialister på jobbjakt har nästan alltid andra alternativ. Därför är det viktigt att fråga om kandidaten är med i andra rekryteringsprocesser och hur den tidplanen ser ut.

  4. Våga prata lön och villkor. För att inte tappa tid och kraft är det bra att tidigt i processen våga prata löner och villkor som till exempel krav på provanställning. Annars finns risk att både företaget och kandidaten inleder en dialog om något som är dömt att misslyckas från början. 

kommentarer