Av Marie Eriksson, 2015-05-12 16:12

När kampen om IT-medarbetare är stenhård har man som arbetsgivare inte råd att slarva under anställningsintervjuerna, menar Marie Eriksson, Director Randstad Professionals.

IT kandidatmarknaden är het och konkurrensen om medarbetarna inom vissa specialistkompetenser är stenhård. Kandidater till nya tjänster har ofta ett flertal erbjudanden att välja mellan och kan kosta på sig att vara kräsna. Mycket av det som förut har varit goda argument för att välja en arbetsplats har nu blivit hygienfaktorer i IT-kandidaternas ögon. Bra lön och individuell utveckling är till exempel baskrav idag. Istället blir det faktorer som företagets varumärke, teknologin man arbetar med och ledarskapet på arbetsplatsen som vägs samman i valet av arbetsgivare. Många gånger när erbjudandena blir likartade blir det till och med praktiska detaljer som avståndet till jobbet som fäller det slutgiltiga avgörandet.

Det här är de allra flesta IT-bolag fullt medvetna om och de flesta arbetar aktivt och lägger ner stora resurser på att vara en attraktiv arbetsgivare. Ändå lyckas man inte locka till sig rätt medarbetare. Frågan är varför?

skram-inte-bort-vara-kandidater-tack_960

Våra kunder har extremt höga krav på vilka medarbetare de ska anställa. På Randstad Technologies är vår uppgift att matcha rätt kompetens med rätt arbetsgivare både fantastiskt rolig och extremt utmanande. När vi presenterar kandidater för våra kunder har de gått igenom en gedigen process där vi säkrar att den tekniska kompetensen finns såväl som övriga kompetenskrav. Men framför allt gör vi också en noggrann bedömning av hur kandidaten matchar mot uppdraget och företaget i övrigt. Ändå blir intervjun hos kunden ofta en nagelbitare för oss. Anledningen är inte att vi är oroliga för att kunden ska tacka nej till kandidaten. Nej, det vi är oroliga för är istället att kandidaten ska säga nej till att arbeta hos kunden vi rekryterar åt.

Alltför många av våra kandidater berättar om intervjuer hos arbetsgivare som snarare skrämmer än attraherar. Många anställande chefer ägnar merparten av intervjun till att bara prata om antingen hur bra deras produkt är eller till att bara prata om vad de behöver. Ibland finner sig kandidaten i en situation när anställningsintervjun nästan förvandlas till ett vittnesförhör. Där kandidaten ensam får möta ett helt team med attityden att man ska "genomskåda" kandidaten. När du intervjuar överväger du huruvida personen du träffar kan vara din nästa medarbetare. Glöm inte bort att han eller hon hela tiden sitter med tre frågor i huvudet: " Vill jag ha den här personen som chef? Vill jag arbeta med en här personen som kollega? Är det här en arbetsplats jag kommer att trivas på?"

Att intervjua är en konst och det gäller att både ett ärligt sätt marknadsföra sitt företag så förbered dig noga. Kanske kan du få sparring och träning av din HR-organisation. Som rekryteringsföretag hjälper vi också gärna våra kunder med tips inför intervjun.

Slutligen, när intervjun är genomförd. Tro inte du har lång tid på dig för att komma till avslut. Du hinner oftast inte vänta tills nästa vecka eller fundera på om hela teamet bör träffa kandidaten. För det du måste komma ihåg är att när kandidaten lämnar intervjun och går ut från ditt kontor lyssnar han eller hon av sina meddelanden från tre andra företag eller rekryteringskonsulter som kommer göra allt för att träffa din kandidat, helst i eftermiddag!

Källa: Partnerkrönika IDG

kommentarer