Av Randstad, 2017-04-06 14:26

Hur får man egentligen fart på en karriär som har stannat av? Måste man byta arbetsgivare för att komma vidare? Här är ett par tips från karriärexperterna på Randstad Life Sciences.

Oavsett om du är i början, mitten eller slutet av din karriär ligger tanken säkert nära till hands: ”Undrar hur det skulle vara att …” Det är inget fel i att trivas i sin roll, men många drömmer om nya utmaningar och möjligheter – och alla kan behöva en boost i karriären för att ta nästa steg eller bara känna att de hittat rätt.

boosta-din-karriar-inom-life-science_960

ta för dig av det som driver dig

Att få en skjuts framåt behöver däremot inte betyda att du byter arbetsgivare – tvärtom. Det viktigaste är att du konsekvent strävar efter att ha en mening i det du gör om dagarna.

Ta alltid för dig av det du är intresserad av på din arbetsplats. Gör tydligt för din chef vad du tycker är mest intressant att jobba med – kanske finns det möjligheter och öppningar som du inte känner till.

På det sättet får du utvecklas inom det du brinner för och öppnar samtidigt dörrar till nya utmaningar. Det viktigaste är att hitta ett meningsfullt syfte med det du gör, både för ditt eget välmående men också för dina karriärmöjligheter. På Randstad Life Sciences tittar vi mycket på just vad man vill använda sina erfarenheter och personliga egenskaper till – vad det är man brinner för.

håll koll på marknaden

För att ge sig själv så goda karriärförutsättningar som möjligt är ett tips att börja undersöka arbetsmarknaden tidigt. Gärna redan under studietiden, eller om du överväger att vidareutbilda dig. Håll koll på vad det annonseras efter och försök att matcha det mot dina egna intressen. Som nyexaminerad är exjobbet ofta den enda erfarenhet du har med dig, var därför lite taktisk med var du väljer att göra det. Det kan spela stor roll för var du sedan får din första anställning.

gör din egen omvärldsanalys

Är du däremot redan inne i arbetslivet och snarare söker sätt att utvecklas och hitta nya utmaningar är ett gott råd att alltid hålla tentaklerna ute och knyta kontakter i branschen.

Life Science-branschen i Sverige är väldigt liten och kompakt. Genom att nätverka och gå på kongresser och mässor kan man ganska lätt skapa en omvärldsanalys. Det ger dig en bra överblick av hur det ser ut på andra företag och hur man jobbar där.

Inte minst kan det leda till möjligheter du annars hade riskerat att missa. Genom att diskutera med människor inom ditt arbetsområde kan du även få inspiration och tips på hur du kan göra din nuvarande arbetssituation bättre.

kommentarer