Av André Moraru, 2016-01-11 14:00

Allt fler ekonomer väljer att arbeta som konsulter. En trend som är tydlig och innebär flera fördelar, både för uppdragsgivare och konsulten själv, menar André Moraru på Randstad Finance. För att få en bra matchning för både arbetsgivare och medarbetare är det dock viktigt att veta vilken roll som krävs.

André Moraru är konsultchef på Randstad Finance och ansvarar för 35 ekonomer spridda på olika arbetsplatser. Uppdragsgivarna är vitt skilda, allt från stora börsnoterade, internationella bolag till mindre och medelstora företag som behöver tillfällig förstärkning.

ekonomi-konsult_

två olika roller -  båda behövs lika mycket

Inom ekonomi kan man urskilja två profiler av konsulter.  Den förvaltande, som förstärker upp och den förändrande, som driver projekt och utvecklar.

För uppdragsgivaren gäller det att identifiera varför en konsult ska anlitas, och för konsulten själv handlar det om att se var ens styrka ligger.

– Båda profilerna är alltid efterfrågade, av oss och våra kunder, säger André. Vilken profil som passar bäst beror helt på uppdragsgivarens situation och anledningen till att en konsult behöver anlitas.

förvaltande arbetar efter givna premisser

För att fylla upp en tillfällig vakans eller för att stärka upp vid kortare eller längre arbetstoppar krävs en förvaltande konsult som kan fortsätta arbetet efter givna premisser, ofta under en begränsad tid. För nyexaminerade ekonomer är en förvaltande konsultroll ett vanligt och effektivt sätt att få testa olika branscher och miljöer och lära sig yrket samtidigt som de bygger sitt CV.

förändrande driver ofta projekt

Den förändrande konsulten har i regel mer erfarenhet, vilket krävs för att kunna se hur ett projekt, till exempel en effektivisering eller omorganisering kan genomföras på bäst sätt. Den förändrande konsulten har ofta en specialisering och tillför kompetens som inte finns i organisationen för tillfället.

stora möjligheter för ekonomer att få omväxling

En fördel med att vara ekonom, menar André, är att man kan arbeta i vilken bransch som helst. Alla bolag behöver ekonomer, oavsett om det består av två anställda eller använder en Shared Service Center-lösning.

André tycker att konsultrollen  ett bra sätt för nyexade ekonomer att prova sig fram i karriären.

– Den generation som kommer ut från utbildningarna i dag är väldigt testbenägen. Många vill ha variation, söker utmaningar och vet inte exakt vad de vill arbeta med. Då passar konsultrollen väldigt bra, man får testa vad man tycker om och ta reda på om man vill nischa in sig eller om man vill fortsätta vara bred. Samtidigt som man hela tiden bygger sitt CV.

Redo för nytt jobb? Oavsett om du vill jobba som konsult eller  som fast anställd har vi många jobb som kan utveckla din karriär.

lediga jobb inom ekonomi

kommentarer