Av Sandra Bydell Sveder, 2018-01-10 13:39

Det är lätt att glömma vem du är i valet av yrke. Ofta låter vi oss styras enbart av erfarenhet och utbildning i vilka karriärvägar vi väljer, men för att vi ska trivas och utvecklas i en roll är min erfarenhet att vi måste väga in mer personliga aspekter.

Jag har upplevt, både personligen och i min roll som konsultchef, att vi inom Life Science generellt är väldigt fokuserade på vår lämplighet utifrån vår tekniska kunskap och erfarenhet. Vilka analysmetoder kan jag? Har jag erfarenhet av GMP? Har jag tidigare relevant arbetslivserfarenhet? De tekniska aspekterna är i fokus och alla vi som har en natur- eller teknikutbildning har också blivit drillade i tekniska detaljer, där argument som inte har vetenskaplig grund är vatten värda.

sandra-bydell-sveder-glom-inte-dina-personliga-egenskaper-i-valet-av-yrke

inventera dig själv

Visst, det krävs specialistkompetens för majoriteten av tjänsterna och uppdragen inom branschen, men ibland kan det här nog gå till viss överdrift. Vi har en tendens att vifta bort de mjukare värdena såsom våra personliga karaktärsdrag i valet av yrke, när det egentligen är helt avgörande för vilken typ av roll som passar oss. Jag tror att vi naturvetare generellt behöver bli mycket bättre på att inventera oss själva för att komma fram till vad som är vårt drömjobb. Det är viktigt att fundera på de egna styrkorna och svagheterna samt karaktären av arbetsuppgifter och arbetsmiljö vi trivs med och i.

gör personlighetstest

Mitt råd till alla er som är i början av er karriär eller står inför ett vägval yrkesmässigt är därför att fundera på vem du är och i vilka sammanhang du känner dig bekväm, vad  engagerar och motiverar dig? Det finns en uppsjö av böcker och personlighetstest som kan användas som verktyg i det arbetet och för mig har det verkligen varit en ögonöppnare. Här är ett par bra böcker och online-baserade personlighetstester:

Jag själv är utbildad molekylärbiolog men insåg ganska snabbt att jag var en katastrof i labbet. Jag är kreativ, har lätt att bygga relationer och har hur mycket energi som helst men jag är varken noggrann eller speciellt metodisk. En roll fokuserad på affärsutveckling, försäljning eller projektledning passar därför mig väldigt mycket bättre i förhållande till rollen som laboratorieingenjör eller inom QA.

Vilken personlighet du har är av stor vikt i valet av yrke och din egen trivsel med arbetet. Ta gärna hjälp av personlighetstester för att lära känna dig själv och därefter hitta rollen där just du kommer till din rätt. Lycka till i jakten på nytt jobb och glöm inte att vem du är i valet av yrke och arbetsplats!

lediga jobb inom life science

kommentarer