Av Randstad, 2016-09-01 09:00

Våra rekryterare får ofta frågor från personer som ska på intervju eller går i jobb-bytartankar hur man kan öka sina chanser att ta sig hela vägen till en anställning. Vi har samlat våra rekryterares bästa tips för hur du tar dig igenom en anställningsintervju på bästa sätt.

vad ska jag ha på mig?

Vilka kläder du har på dig till jobbintervjun beror på vad det är för tjänst du söker, men grundkravet är självklart hel och ren. Ska du på en arbetsintervju där du tror att intervjuaren kommer ha kavaj kan det vara bra att också ha skjorta och kavaj, men ska du däremot på en intervju där arbetets karaktär är mer "hands on" kan det snarare stjälpa dig om du är för uppklädd. Är du osäker går det faktiskt bra att fråga intervjuaren om råd kring klädsel, det visar på att du är ambitiös och mån om att göra ett gott intryck.

anställningsintervju klädsel

när ska jag dyka upp?

Här kan du tänka att lagom är bäst. Det är varken bra att dyka upp 40 minuter innan intervjun eller 15 minuter efter utsatt tid. En bra riktlinje kan vara att komma ca 10 minuter innan din intervju. Det kan vara så att arbetsplatsen du ska till inte har ett bra väntrum och då är 40 minuter lång tid att vänta på ett kontor. Självklart ger det inte heller något gott första intryck om du kommer för sent.

inför en intervju har jag svårt för att slappna av, hur ska jag uppföra mig?

Även om det är lättare sagt än gjort så försök att slappna av. Gör dig inte till och försök inte förställa dig. Var bara dig själv – vill inte arbetsgivaren ha dig för den du är så är det inte rätt jobb för dig. Här kommer några enkla saker att tänka på som nog knappt behöver sägas, men vi gör det ändå:

  • Ta i hand när du möter den som ska intervjua dig.
  • Häng av dig dina ytterplagg, antingen i väntrummet eller när ni kommit in i intervjurummet - det ger inte ett gott intryck om du sitter med jackan på under intervjun.
  • Sitt vänd mot den som intervjuar dig. Tänk på att kroppsspråket talar sitt egna tydliga språk - vill du ge ett öppet och tryggt intryck så ha då kroppen framåtvänd och inga armar i kors.

Under intervjun då? Vad behöver jag tänka på då?

I intervjun säkerställs att du har rätt personliga egenskaper - se därför till att vara ärlig och öppen. Tänk till innan intervjun vilka dina starka sidor är. Var säker på varför du är rätt för tjänsten och förmedla din tro på dig själv. Om inte du tror på dig själv kommer rekryteraren inte göra det heller. Du kommer med största sannolikhet även få frågan kring vad du kan utveckla hos dig själv eller vad har du för egenskaper du är mindre nöjd med. Här har du nu chansen att balansera dig. Denna fråga tycker jag är viktig och den ger mycket information om dig som arbetssökande, just för att vi alla kan bli bättre och utvecklas. Har du här inga svar att ge så kan du ge ett tveksamt intryck.

Se till att lyssna på frågorna du får och håll dig till ämnet. När du berättar om dig själv så tänk på att ge konkreta exempel från ditt arbetsliv som bygger upp förståelsen kring hur du hanterar situationer du ställs inför. I slutet av intervjun får du möjlighet att ställa frågor kring tjänsten och om det är något du funderar på. Passa på att ställa de frågor du har kring tjänsten. Vad behöver du veta för att avgöra om tjänsten är intressant för dig? Rekryterare tycker ofta att det är bra om du tänkt till kring vilka förväntningar du har på din lön. Förbered även referenser du kan lämna.

Slutligen - visa dig intresserad och låt din motivation och ditt intresse för tjänsten komma fram! För dig kan det verka självklart men jag träffar många kandidater som inte upplevs intresserade av tjänsten.

se våra lediga tjänster

kommentarer