Av Anne Hansson, 2017-03-17 15:57

En ofärdig utbildning eller en stor lucka att förklara? Det finns många saker som kan göra CV-skrivandet till en mardröm. Randstads Anne Hansson ger sina bästa tips på hur du kokar soppa på en spik och boostar ditt CV.

Som Recrutiment Consultant på Randstad jobbar Anne Hansson med att få kandidater att hitta rätt jobb – oavsett vad deras erfarenhet är. För alla har någonting som är värt att lyfta fram.

– Även om det känns som att det inte finns något att skriva i CV:t är det viktigt att titta på vad du faktiskt har gjort, och att ta med allt som kan vara relevant. Du har kanske varit simlärare någon timme i veckan, eller arbetat ideellt i en förening, säger Anne.

långa anställningar – inget problem

De som har haft samma arbetsgivare under en längre tid tycker ofta att det är svårt att hitta något att skriva om – eftersom den anställningen kanske är den enda erfarenhet de kan skylta med. Men Anne menar att det inte behöver vara en nackdel.

– Det är väldigt sällan en tjänst sträcker sig över 15 år utan att den förändras. Även om titeln fortfarande är densamma har ditt ansvar och dina sysslor säkert utvecklats.

Börja från början och arbeta dig igenom anställningen metodiskt. Så fort dina ansvarsområden har förändrats eller din roll utvecklats ska det stå med. Till exempel: ”2008 infördes ett nytt affärssystem, då gick vi från det programmet till det här”. Varje relevant förändring i jobbet är värd att nämna.skriva-cv-utan-erfarenhet

strukturera efter innehållet

Även om alla ansvarsområden ska skrivas ut påpekar Anne också vikten av att ha en tydlig struktur och att göra CV:t lättöverskådligt. Har du till exempel ingen, eller endast en påbörjad, utbildning tipsar hon om att istället börja med att skriva arbetslivserfarenheten och låta utbildningen komma därefter.

– Det är enda gången jag inte tycker att utbildning ska stå överst. Men då är det viktigt att fundera på vilka kompetenser du har skaffat dig ändå, och nämna vilka kurser du trots allt har genomfört. Det går även bra att slå ihop kurser och utbildning, du har kanske gått en vidareutbildning, skyddsombuds- eller fackutbildning?

var medveten om dina luckor

En vanlig utmaning är hur större utbildnings- eller arbetsluckor ska förklaras i CV:t. Det bästa tipset är att vara tydlig och öppen med vad du har gjort istället. Kanske har du rest och skaffat dig erfarenheter på så vis, sökt jobb men inte hittat helt rätt eller varit sjukskriven under en period?

– Du behöver inte redogöra för det direkt i ditt cv, men det är bra att skriva ett förtydligande i det personliga brevet. Till exempel: “Jag vill gärna förtydliga mitt senaste år i dialog med er.”. Det är viktigt att synliggöra att du är medveten om luckan och i slutändan vad du har gjort. Det finns nästan alltid någon erfarenhet som har gjort dig till en bättre kandidat, säger Anne.

registrera ditt cv hos oss

kommentarer