Av Elin Jurjaks, 2016-12-20 15:27

När julskinkan är uppäten, knäcken börjar bli för seg och granen har börjat barra – då kommer äntligen lugnet och julledigheten börjar på riktigt. Det är då det händer – tankarna börjar snurra. Utrymme för lugn och avkoppling släpper fram de där tankarna som legat och grott i bakhuvudet under hösten. ”Ska jag jobba med det jag gör?”, ”Hur kan jag göra det bättre?”, ”Varför gjorde jag på det sättet?”, ”Hur vill jag jobba?” etc. Detta händer i alla fall mig varje år. 

Att reflektera och stanna upp är oerhört viktigt för att utvecklas och fatta bättre beslut. När ledigheten nu ger utrymme kommer jag ta tillfället i akt att reflektera över året och tänka framåt. Min mentor försöker få mig att planera in korta reflektioner varje vecka för att få perspektiv och hitta utrymme för förbättring. Tyvärr är jag inte så noga med detta som jag borde, men jag har försökt hitta en struktur som gör det lättare att få ordning på min reflektion. Jag använder den enkla modellen Upplevelsekuben som jag vill dela med mig av:

upplevelsekub.jpg

Genom att styra tankarna genom de olika kuberna blir reflektionen konstruktiv och konkret. Jag startar med att tänka på ”vad som hänt” för att sedan gå vidare till ”vad jag tycker/tänker” om det. Nästa steg blir att observera ”hur jag känner för detta” för att slutligen tänka ”vad jag vill/önskar/behöver”. Genom att lotsa tankarna genom dessa steg får hjärnan en chans att gå igenom händelser från början till slut och även komma fram till vidare steg framåt.

Att avsluta med att skriva ner tydliga mål samt bryta ner dem till mindre delmål gör att möjligheten till faktisk förbättring kommer ännu närmare.

Lycka till!

 

prenumerera på bloggen

kommentarer